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딸기 꽃받침 생리활성 물질로부터 항산화 화장품 소재 개발

Development of anti-oxidative cosmeceuticals from bioactive compounds in the calyx of Fragaria ananassa

초록/요약

In search of substances applicable in cosmetics, the flesh, stem, and calyx of the strawberry were extracted with ethanol for 72 hours and the anti-oxidant and cytotoxicity, and mushroom tyrosinase inhibition was observed. As a result, the applicability in cosmetic products was the highest in the extract of strawberry calyx, which was then extracted with 80% methanol and fractionated with ethyl acetate, butanol, and water layers. In particular, the substances from the ethyl acetate layer were isolated and structurally analyzed using 1H-NMR, 13C-NMR, and DEPT, and the presence of oleanolic acid as a marker compound was identified. Then, the cytotoxicity of the oleanolic acid by concentration and the inhibitory effect of melanoma B16 F10 on melanocytes was measured. The results showed that the inhibitory effect of the melanoma B16 F10 on melanocytes was significant at 3.125㎍/㎖~6.25㎍/㎖ and no cytotoxicity was observed. Therefore, it is considered that the extract of strawberry calyx can be used as a natural ingredient for functional cosmetics in the aspect of anti-oxidation or whitening.

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초록/요약

화장품에 응용 가능한 소재를 찾기 위한 목적으로 딸기의 과육, 줄기, 꽃받침으로 나누어 Ethanol로 72시간 추출한 후, 항산화 및 세포 독성, mushroom tyrosinase inhibition을 관찰하였다. 그 결과 딸기 꽃받침에서의 결과가 화장품에의 응용 가능성이 높아, 딸기 꽃받침을 80% methanol로 추출하고, 이를 다시 에칠아세테이트, 부탄올, 물 층의 3개로 분획하였다. 특히, 에칠아세테이트 층의 물질들을 단리하여 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT을 이용하여 구조 분석한 결과, 지표성분으로 oleanolic acid의 존재를 확인하였다. 계속해서 oleanolic acid의 농도별 세포독성, melanoma B16 F10의 멜라닌 생성 세포의 억제 효과를 측정하였다. 그 결과 3.125㎍/㎖~6.25㎍/㎖의 농도에서 melanoma B16 F10의 멜라닌 생성 억제 효과가 유의적으로 보였으며, 세포독성도 나타나지 않았다. 따라서 딸기 꽃받침 추출물은 항산화 및 미백효과 면에서 기능성 화장품 천연성분으로의 사용이 가능할 것으로 사료된다.

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목차

목차 i
List of Figure ii
List of Photograph iii
Abstract iv

Ⅰ.서론 1
A. 딸기 2
B. 이론적인 배경 6
(1) 항산화 6
(2) 피부미백 6
C. 연구목적 9
Ⅱ. 실험방법 9
A. 재료 9
B. 기기 및 시약 10
C. 딸기 부위별 추출 10
D. 딸기 꽃받침 분리 12
(1) 추출 12
(2) 분획 12
(3) 분리 15
E. 항산화 효능 시험 18
F. Melanocyte 배양 19
(1) 세포주 19
(2) 세포배양 19
G. 세포독성 시험 19
H. 미백효능 시험 20
(1) Mushroom tyrosinase 활성 저해율 측정 20
(2) Oleanolic acid의 Melanin 생성 억제 효과 21
Ⅲ. 결과 및 고찰 21
A. 딸기 부위별 항산화 효능 21
B. 딸기 부위별 세포독성 23
C. 딸기 부위별 Tyrosinase 억제 효과 25
D. 딸기 꽃받침 화합물의 분리 동정 27
E. Oleanolic acid 의 melanin synthesis 억제 효과 31
(1) Oleanolic acid 의 cell viability 31
(2) Oleanolic acid 의 melanin synthesis 억제 효과 33
Ⅳ. 결론 37

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